October CMS

Under programmets dag (inriktningens dag) finns här ett alternativt projekt. Projektet handlar om ett CMS som är uppbyggt på ett annat sätt än WordPress, det jag vill visa med projektet är att se likheter, skillnader och även ge ett verktyg som kan vara ett väl så bra alternativ för att snabbt och relativt enkelt kunna publicera en webbsite.

Installation

Jag har spelat in en tutorial för alla steg som behövs för att installera October på din domän hos Websupport.

I min tutorial använder jag mig av FileZilla, det gör du i slutet av Moment02. Har du inte använt programmet tidigare så finns ett kunskapsdokument för detta.

Något hände med ljudet/inspelningen i övergångarna….

Genomgång av October

Här finns en bra genomgång av olika delar av October i en film.

Det finns också en serie av filmer för olika delar av October. Här finns mycket bra att lära sig men jag tror att det är bättre att använda detta som referensverk när man vill göra något speciellt.

October är ett kraftfullt verktyg som ligger på ramverket Laravel vilket gör att syntaxen i October är som den är. Laravel är något som jag tidigare har kikat på i kursen Webbserverprogrammering02 så det är på en något högre nivå än vad vi för tillfället befinner oss på.

Uppgift

Dagens uppgift är först att du skall lära känna October så att du känner att du främst kan bygga sidor. Att lägga till plugin som styr blogginlägg innebär att du faktiskt skulle kunna ersätta din WordPressinstallation med October.

Om du vill ha en ”riktig” uppgift så skulle du kunna skapa en företagssida för ett litet företag. Företaget vill ha följande sidor;

  • index – startsidan består av en logga och en kort text om företaget.
  • projekt – det är en sida om genomförda projekt.
  • kontakt – en sida med kontaktuppgifter för att kontakta företaget.
    Går det att lägga in ett kontaktformulär så hade det varit grymt.
  • nyheter – en bloggsida där nyheter som rör företaget läggs in.

Jag hittade företaget Alingsås El och Teknik AB som har en sida som kanske skulle kunna vara i behov av en liten uppfräschning.

Kanske hittar du ett annat företag/förening/organisation som du skulle vilja bygga om deras hemsida. Eller så bygger du om din WordPress så att den fungerar i October.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.