Tillämpad programmering

För första gången kör vi tillämpad programmering på Alströmergymnasiet. Tanken med denna kursen är att jobba med IoT och att göra detta i Ciscos regi. Tyvärr så har Corona/Covid-19 påverkat denna kursen på det sättet att jag inte har fått möjlighet att gå certifieringskursen som skall vara underlag till kursens innehåll. Förhoppningsvis kommer detta lösa sig inom kort så att vi kan starta igång kursen som det var tänkt.

I väntan på detta så har eleverna fått möjlighet att välja egna inriktningar inom programmeringen som de kan arbeta med under tiden. Här nedan kommer det finnas exempel på material som är intressant att arbeta med.

Unity

Det finns väldigt mycket material för Unity och ofta är kurser/genomgångar väldigt stora och fokus på att bygga vissa projekt. Den som hittar bra material (gärna lite kortare projekt på någon timme vore bra) får gärna dela detta så hamnar det här i listan.

Unity har ett eget material inom Unity Learn där de i sju lektioner går igenom hur man kommer igång och sedan bygger fem olika projekt. Hela serien är på 37 timmar men man måste ju inte göra allt. https://learn.unity.com/course/create-with-code.

På YouTube har kontot Unitykurs publicerat tre kortare avsnitt som jag hört gott om. Det totala materialet är på under två timmar men är troligtvis en bra introduktion till utveckling i Unity. Materialet har några år på nacken men troligtvis fungerar det fortfarande som en bra grund. https://www.youtube.com/playlist?list=PLoMM4aD3Th6cn8PfJg0RrutURpz6nhzpM

Udemy har drygt 500 kurser i Unity som är gratis, allt från en timmes genomgång till veckors av arbetestid för att gå igenom en kurs. Kika lite på vad som finns, att bli medlem på Udemy är gratis och många kurser är gratis att köra.

Unreal engine är ett alternativ till Unity som jag har dålig koll på. Även här finns det mängder av material på Udemy. Unreal engine använder sig av programmeringsspråket C++ medan Unity använder sig av C#. Bägge språken är troligtvis nya för er, men då tycker jag att C# är ett något enklare språk. C# är också det språk som kommer användas (om ni har mig) i kursen Programmering02 som ni skall läsa i åk 3.

Webbutveckling

De elever som läser inriktningen TEINF kommer läsa kursen Webbutveckling01 under året och då lära sig att bygga hemsidor och publicera material på nätet. Läser du inte TEINF men ändå vill lära dig detta så rekommenderar jag webbkoda.se som är det material som vi kommer använda oss av i kursen för att lära oss bygga hemsidor med html/css. Hela kursen kommer finnas på kursolle.se/weuweb01 men den är för tillfället under uppbyggnad.

Ett annat alternativ är att börja undersöka WordPress som plattform för att publicera information på nätet.

Vill du ha tillgång till en egen domän så går detta att fixa då vi på skolan har möjlighet att ge elever domäner för undervisningen.

JavaScript

JavaScript är ett programmeringsspråk som ofta används i webbsidor för att det skall ”hända” något på själva sidan. På kursolle så används JavaScript för att färgkoda kodexempel och för att visa/dölja olika rutor med information. Förutom detta så är JavaScript ett helt fristående programeringsspråk som kan användas på andra sätt.

JavaScript har en del likheter med Python och de är uppbyggda på liknande sätt så det är relativt enklelt att ta till sig JavaScript med era kunskaper i bakgrunden.

Udemy har även kurser i JavaScript så jag tycker att det kan vara värt att börja leta där efter lämpligt material. Mycket av det material som finns på Udemy finns också på YouTube vilket också är en bra källa för denna typ av kurser.

Apputveckling

När man utvecklar appar till mobila enheter, telefoner & surfplattor, så gäller det först att välja ifall det är till Android eller iOS som man vill utveckla material till. Troligtvis är du mest intresserad av att utveckla till just den telefonen som du använder.

Det som kan vara bra att veta är att Android tillåter att du utvecklar en app som du sedan installerar på din telefon/surfplatta medan Apple har stängt sin miljö vilket innebär att du först måste få upp en app till App Store och sedan installera din app på det sättet. Att få en app publicerad på App Store är inte helt enkelt första gången då Apple vill ha vissa krav på kvalitet på de appar som finns tillgängliga. 

Med det sagt så går det naturligtvis att utveckla appar och sedan testköra dem i den miljön där de utvecklas (alltså i utvecklingsmiljön på datorn). Utan att ha utvecklat appar på annat sätt än i rent testsyfte genom att följa en kurs/tutorial så är min bedömning, som har några år på nacken, att det är enklare att komma igång i Android. Swift som är ett “nytt” utvecklingsspråk för iOS skall göra det enklare men jag har ännu inte testat det.

Även här så rekommenderar jag någon lämplig kurs på Udemy inom området. Välj gärna en mindre kurs så att du kan bli färdig med en app för att förstå hela processen.

Arduino

Under kursen Teknik 1 så har ni jobbat lite med Arduino ihop med Sebastian. För att kunna arbeta vidare med detta så behöver jag kolla att vi har möjlighet att använda dessa under en tid. Sedan behöver vi veta vilket material som finns och leta upp lämpliga projekt som vi kan arbeta med.

Arduino, ihop med Raspberry PI, kommer vara centrala i Ciscos material så vi har väntat lite med att köpa in material till den kursen då vi inte vet exakt vad som kommer användas. Av denna anledning så tycker jag att de andra områden är områden som vi kanske skall prioritera under dessa första veckorna av kursen.

Men om du har en idé och vet vad du vill göra så kan vi fråga Sebastian om det går att låna ett kit för att utveckla din tanke/produkt. Kanske är det grunden till ett slutprojekt inom kursen Tillämpad programmering med fokus på IoT?

Kattis & kodsport

Programmeringsolympiaden tänker vi delta i även detta år om den kommer gå av stapeln. Att jobba med kodsport är ett bra sätt att arbeta med problemlösning inom programmering. Att skapa ett konto till Kattis, som applikationen heter, är enkelt och då öppnar sig en värld av programmeringsproblem med varierande svårighetsgrad.

9 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Tänkte köra intro kurser på unity

  1. Bra.

  • Signar26 augusti, 2020 kl. 10:56
  • Svara

  Android för nybörjare på udemy

  https://www.udemy.com/course/s2k-android-beginners/

  1. Bra.

 2. Jag vill använda HTML för att skapa en hemsida. Jag ska använda https://webbkoda.se/html/ för att lära mig att skapa en sida.

  1. Bra.

 3. Javascript på udemy. 5 timmar kurs

  1. Bra.

 4. .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.