Programmeringsolympiad

Programmeringsolympiaden är Sveriges största gymnasietävling i datorbaserad problemlösning. Varje år koras Sveriges gymnasiemästare i programmering, och tar ut landslaget till de internationella tävlingarna.

26 november tänker vi ha ett skolkval på Alströmergymnasiet för de elever som är intresserade. Intresseanmälan kommer gå ut veckan innan, för att få delta i kvalet behöver du ha anmält ditt intresse i förväg.

Gammal uppgift 1

För att du skall förstå hur uppgifterna ser ut så kommer här förra årets första, och enklaste, uppgift. Du väljer själv i vilket programmeringsspråk du vill lösa uppgiften.

Tunnelbanan

Baltic Olympiad in Informatics – programmeringstävlingen för länderna i östersjöregionen – kommer till våren att anordnas i Stockholm, och deltagarna kommer åka tunnelbana mellan vandrarhemmet och tävlingsarenan.
På tunnelbanetågen finns det sätesgrupper med fyra säten vardera. Nu kommer ett antal grupper av deltagare och vill sätta sig. Varje grupp har storlek 1, 2, 3 eller 4. Helst skulle alla personerna i en grupp vilja sitta i samma fyrsätesgrupp, alltså slippa dela på sig. Hur många fyrsätesgrupper krävs för att detta ska vara möjligt?
Skriv ett program som läser in fyra heltal a1, a2, a3, a4 – antalet grupper av varje storlek (alla tal är mellan 0 och 100) – och skriver ut det minsta antalet fyrsätesgrupper som behövs.

Poängsättning
För testfall värda 1 poäng finns inga grupper av storlek 1.
För testfall värda 1 poäng finns inga grupper av storlek 2.
För testfall värda 1 poäng finns inga grupper av storlek 3.
För testfall värda 2 poäng gäller inga speciella begränsningar.

Rättning

Vid rättning så får lärare fem testfall som skall köras, varje lyckad körning med rätt svar ger 1 poäng. Maxpoängen på uppgiften är 5.

När du har gjort en lösning som du tror håller och har testat den med de tre körningsexempel som finns tillgängliga så be din lärare om testfallen för rättning för att se om du har löst alla fem möjligheterna som skall testas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.